{GOOGLENEWHOR}


Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Край на опасен химикал в бебешките шишета в ЕС  (Прочетена 1218 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
springflower
new user
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 324


Поканени потребители: 0

Профил
« -: Ноември 25, 2010, 23:13:56 »
Раздели ТемаНагоре

На това попаднах днес Smiley

Край на опасен химикал в бебешките шишета в ЕС
25.11.2010 21:33
От средата на 2011 г. се забранява напълно използването на бебешки шишета за хранене, съдържащи бисфенол А

От средата на другата година в Европейския съюз се забранява напълно използването на бебешки шишета за хранене, съдържащи бисфенол А.

Това реши днес с квалифицирано мнозинство постоянният комитет по хранителната верига към Европейската комисия, в който са представени страните членки на ЕС.

С решението се подкрепя предложение на ЕК, залегнало в нейна директива за премахване на веществото от бебешки шишета поради опасността за здравето на децата.

Същото решение е гласувано след продължили месеци консултации между служби на комисията, Европейската агенция за сигурност на храните (ЕАСХ) и производители на артикули за детско хранене.

Неотдавна изразено становище на ЕАСХ цитира последни изследвания, според които наличието на бисфенол А в пластмасови бебешки шишета и биберони може да се отрази зле върху развитието на децата и върху тяхната имунна система, както и да спомогне за появата на тумори.

Родителите в ЕК могат да са сигурни, че от средата на 2011 г. в тези продукти няма да има бисфенол А, увери комисарят Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и защитата на потребителите.

Страните в ЕС трябва да забранят от 1 март 2011 г. производството

на бебешки шишета от поликарбонат, тъй като от 1 юни същата година тези продукти няма да се допускат на европейския пазар. Това се отнася и до вноса, уточняват от ЕК.

Според различни научни изследвания определени химикали, вкл. бисфенол А, използвани в пластмасовите продукти, остават продължително време в тялото.

Смяташе се, че бисфенолът напуска тялото бързо и изцяло чрез урината, но учени доказаха, че дори в организмите на хора, които са постили цял ден, все още се съдържат значителни нива на химикала. Той може да се задържа в мастните тъкани, откъдето да се освобождава по-бавно.

Бисфенол А се използва в много опаковки за храни и напитки,

в покритието на съдове за храна, някои медицински устройства, завеси за баня, консерви.

Той дублира действието на хормона естроген в тялото. Хората го поглъщат при отделянето му от пластмасата в бебешките храни, водата или храната в контейнера.

През 2008 г. изследване на британски учени доказа, че високите му нива в организма се свързват с рискове от сърдечни проблеми, диабет и аномалии на чернодробните ензими.

Смята се, че бисфенол А е сред химикалите, които повлияват сексуалното развитие, тъй като с него децата се "захранват" още от най-ранна възраст. Все повече момичета влизат в пубертета преди да са навършили 10 години.

Доказано е, че това вещество може да промени баланса на половите хормони при мъжете в полза на естрогена. В дългосрочен план това отслабва сексуалното желание, стимулира растежа на корема вместо на мускулите и има негативни последици върху ерекцията и потентността.
Активен

- с предимство за повече от една обява,вече не пазя ред
- връщам стока, неотговаряща на описанието
- не считам, че трябва да плащам опаковки
- пращам и получавам като МПП
- държа преди всичко на добрата комуникация
Благодаря на всички за коректността към мен!!
   


Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на: