{GOOGLENEWHOR}


Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Евроексперти засичат арсеник в бебешки храни  (Прочетена 1156 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Админ
Администратор
Администратор
power user
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3686


Поканени потребители: 4

Профил
« -: Април 11, 2011, 14:03:08 »
Раздели ТемаНагоре

„Сега” – 7 стр.
Евроексперти засичат арсеник в бебешки храни

Брюксел готви нови стандарти за съдържанието на опасни вещества в пюретата
Бебешки храни с арсеник и токсични метали излагат на риск невръстните, писа британският в. "Сънди телеграф". Шведски учени са засекли тревожни нива на отровите в бебешки пюрета и каши, използвани при захранване на пеленачетата. Става дума за продукти, които се разпространяват в цяла Европа. Някои от тях са и на българския пазар.

Учени от Каролинския институт в Стокхолм са установили, че ако едно бебе се храни два пъти на ден с оризова каша, то поема 50 пъти повече арсеник, отколкото съдържа кърмата. В някои храни кадмият е 150 пъти над нивата в майчиното мляко, а оловото - над 8 пъти повече. Съдържанието на опасните съставки не е над нормите, но за бебетата излагането на вредното въздействие е рисково.
Изследванията на шведските експерти бяха огласени в момент, когато Европейската комисия и Агенцията за стандартите при храните преразглеждат нормите, за да въведат нови стандарти за дълготрайно излагане на въздействието на тези компоненти в храните.
Британските представителства на изследваните продукти и марки уверяват, че количествата на опасните елементи не надвишават допустимите норми. "Всички производители спазват правилата. Проблемът е, че трябва да бъдат поставени нови ограничения специално за бебешките храни", заяви д-р Карин Люнг, ръководител на изследването в Каролинския институт. Според нея дори и най-малките дози могат да са опасни за здравето на бебетата. "Всички тези опасни вещества трябва да бъдат сведени до абсолютен минимум в детските храни. Не трябва да има такова нещо като допустими норми, когато става въпрос за арсеник, кадмий и олово. Тези елементи трябва да бъдат изцяло забранени в бебешките храни", категорични са учените в Стокхолм. Те съветват майките да кърмят децата си, докато навършат поне 6 месеца.
В момента шведската служба за контрол на храните преразглежда нормите за опасно съдържание в бебешките храни в резултат на проучването.
Риск
Дневната доза арсеник, приемлива за човешкия организъм, е 2 микрограма на килограм телесно тегло и е приета от Световната здравна организация. По-рано тази година обаче тези стойности претърпяха промяна, тъй като стана ясно, че дори по-малки количества от веществото могат да причинят рак. Минералът и тежките метали попадат най-често в ориза, пшеницата и овеса от заразена почва.
Активен

denismami
power user
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 640

Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #1 -: Април 13, 2011, 16:33:41 »
Раздели ТемаНагоре

 Shocked Shocked Shocked Shocked Shocked
Е стига вече-то вируси, отровен въздух  не стига ,че нищо вече не както трябва, само полуфабрикати ,фалшиво мляко ,сирене -всичко , ами  това е върхът -точно в бебешките храни,а ние си мислим ,че поне там трябва да има ред!!!
Активен

Ценя точноста.Не пращам за проба.Не плащам предварително на хора с по малко от моите оценки или без такива !
Пощата е за купувача. Стока неотговаряща на описанието не плащам и не връщам.
Давам на 1 вия дал адрес на ЛС
http://www.facebook.com/pages/%D0%9F%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/247052752043675
Плетива и декоративни украшения-разгледайте!
zorniza
power user
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 957


Слабите обичат реда-силните владеят хаоса

Поканени потребители: 0

Профил
« Отговор #2 -: Април 13, 2011, 16:36:28 »
Раздели ТемаНагоре

УЖАС !!! Shocked Shocked Shocked
Това е вече прекалено !!!
Как да живеем мамка му.......със страх.......нямам думи !!!!!!!
Активен

Нека Коледа и Нова година влязат в дома ви
с надежда, вяра и любов !!
С цялата си душа ви желая
Весели празници
в един осмислен живот !



анимационные картинки - Новый год


Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на: