{GOOGLENEWHOR}


Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: КЗП издаде заповеди за изтегляне от пазара и забрана на детски чехли и блуза  (Прочетена 1401 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Админ
Администратор
Администратор
power user
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3686


Поканени потребители: 4

Профил
« -: Август 06, 2010, 20:18:22 »
Раздели ТемаНагоре

КЗП издаде заповеди за изтегляне от пазара и забрана на детски чехли и блуза
06 август 2010 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Начало / Икономическа политика
София. Комисията за защита на потребителите издаде заповеди за изтегляне от пазара и забрана на детски чехли, тип джапанки. Те са предназначени за деца от една до три години, съобщи пред Агенция „Фокус” Емилия Елчинова, главен директор на Главна дирекция "Контрол на пазара" в Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Върху горната част на джапанката има апликация - глава на зайче. То обаче е много малко и тъй като може да бъде погълнато от дете, рискът от задавяне и последващо задушаване е огромен. Изображението не може да издържи на опъна при дърпането, ако детето, привлечено от картинката, реши да го отлепи.
Правили сме изпитване, с много малка сила то се отлепва от горната част на чехъла и може да бъде погълнато от децата. Втората опасност на тези джапанки е, че е открито при изпитването в лаборатория съдържание на фталати. Фталатът е със съдържание 0.47 %, което е 4.5 пъти над нормата от 0.1 % по Наредбата за опасните химични вещества и препарати, подлежащи на забрана или ограничени при търговия и употреба, каза Емилия Елчинова.
Сред последните опасни стоки, открити от КЗП, е и детска блуза с гол гръб. Тя има връзки, които не са заступорени. Предназначена е за малки деца до три години.
Направена е и оценка на риска на един вид еко-почва, която се оказа, че е опасна за децата. Опаковката е изключително атрактивна и вероятността да бъде приета от едно дете за различни желирани бонбони е много голяма. От Европейската комисия вече беше пусната информация за умерен риск за тази екопочва. Преди всичко информацията, която тази стока носи, е насочена към родителите - действията им да бъдат по-отговорни, да не бъде поставяна на места, които са достъпни за децата, обясни Емилия Елчинова.
Експерти на комисията са започнали работа по тази еко-почва, тъй като за нея не е имало никаква информация. По думите на Емилия Елчинова - ако родителите знаят, че трябва да се пази от деца, би могло да ги предпазят, затова рискът, свързан с тази стока, е умерен.
От екипа, който работи за оценката на риска, преценихме, че трябва да има информация за родителите, че еко-почвата трябва да се поставя на място, което не е достъпно за деца, тъй като според нас не би трябвало да се случват такива инциденти, каза тя.

Ето и снимка на блузата:



Веселина ЙОРДАНОВА
Агенция Фокус

Активен



Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на: