{GOOGLENEWHOR}

Тъй като публикуването на съобщения е основната причина зарарди която съществуват форумите, тук ще отделим малко повече внимание на различните предлаганите възможности и техники. Тези, които са запознати с форум софтуер, HTML или bulletin board code най-общо може да прескочат директно до Bulletin Board Code и Усмивчици линковете.

Имайте предвид че дори в този документ да има описани дадени опции, това не означава че те задължително са достъпни за всички потребители във всички форуми, тъй като SMF форумите позволяват голяма степен на кустомизация от администраторите.

  1. Основи неща свързани с публикуването на съобщения
    1. Започване на Нова Тема
    2. Създаване на Нова Анкета
    3. Публикуване на Събитие в Календара
    4. Отговаряне в Тема или Анкета
    5. Цитиране на Публикация
    6. Редактиране или Изтриване на Публикация
  2. Стандартни Опции за Публикуване
    1. Икона на публикацията
    2. Bulletin Board Code
    3. Усмивчици
  3. Функции и Вграждане (за начинаещи)
  4. Допълнителни Опции
    1. Уведомявай ме за отговори.
    2. Връщане към същата тема.
    3. Не използвай усмивчици.
    4. Прикачени файлове
  5. Документация/Описание
    1. SMF Bulletin Board Code
    2. SMF Усмивчици

Основи неща свързани с публикуването на съобщения

Започване на Нова Тема

Отворете раздела, където желаете да публикувате съобщение и кликнете бутона Нова Тема (намиращ се обикновено в горния и в долния край на раздела както е показано в Увода), при което ще се отвори екрана Започване на нова тема. Тук има различни възможности, но най-важното, което трябва да имате предвид са полетата Заглавие на темата и основното поле за Публикация (не е означено специално, но е очевидно съдейки по размера му). Въведете заглавие на темата и започнете да пишете (или paste) вашата публикация в полето предназначено за основния текст, като имате предвид, че публикация в която липсва заглавие или основен текст няма да бъде допусната. Ако не желаете нищо повече от обикновен текст в съобщението си, можете да го изпратите като кликнете бутона Публикувай и/или прегледате предварително публикацията си като кликнете бутона Предварителен преглед, но имайте предвид, че има много други опции позволяващи да направите съобщението си малко по-интересно на вид.


  • Някои форуми показват дървото за навигация в горния край.
  • Някои форуми може да са конфигурирани да предлагат допълнителен бутон за Проверка на правопис до бутоните Публикувай и Предварителен преглед.

Създаване на Нова Анкета

Анкетата по принцип представлява отделна тема, в която е добавен въпрос и опции за гласуване, и се създава чрез кликване въргу Нова Анкета вместо Нова Тема както е описано горе. За да публикувате анкета трябва да попълните полето Въпрос и поне две от полетата Опция в допълнение към полетата Заглавие и Публикация които са стандартно задължителни при създаване на тема. Останалите опции, за конфигуриране на брой възможности за които даден потребител може да гласува, продължителност на анкетата, дали потребителите могат да променят техния глас и при какви условия се показват резултатите от анкетата, не се нуждаят от специално разясняване.

За да предложите повече от пет възможности за избор в анкета просто кликнете Добавяне на опция колкото пъти е необходимо.

В някои форуми може да е позволено за някои потребители да създават анкета в съществуваща тема.

Публикуване на Събитие в Календара

Ако тази функция е конфигурирана (тя не е стандартна и предварително зададена), можете да публикувате събитие като изберете Календар от главното меню последвано от Публикуване на Събитие от екрана на календара. Това, което виждате в този момент е екран Започване на нова тема с допълнителни полета за заглавие на събитието, дата и раздел за публикуване, което просто добавя вашето събитие към календара и създава линк обратно към публикацията в този раздел.

Отговаряне в Тема или Анкета

Отговарянето в тема или анкета по същество е същото като започване на нова тема, като не е необходимо да въвеждате нещо в полето Заглавие освен ако не желаете да промените вече съществуващото заглавие. За да гласувате в анкета просто трябва да изберете вашите опции и да кликнете Публикувай Глас.

Ако е активирана опцията "Бърз Отговор", едно просто поле за отговор ще се появи след публикациите на страницата, но ще трябва да въведете/наберете Bulletin Board Code и Усмивчици ръчно, ако решите да ползвате такива.

Цитиране на Публикация

За да отговорите на публикация като я цитирате, трябва или да кликнете бутона Цитат в съответната публикация и да добавите вашето съобщение към цитата или да кликнете бутона Отговор и след това Вмъкни Цитат от съответната публикация в "Списък с Темите", но имайте предвид, че:

  • И двете опции вкарват линк към оригиналната публикация като показват името на автора и датата и часа на публикацията, докато иконата в Bulletin Board Code цитат просто цитира съответната публикация без тази допълнителна информация.
  • Можете и да запазите или добавите атрибута "автор" независимо от пълната функция Цитат, както е описано в документацията за SMF Bulletin Board Code долу.

Редактиране или Изтриване на Публикация

За да редактиране публикация, кликнете бутона Промени и направете промените. Имайте предвид, че повечето форуми вероятно ще са конфигурирани да показват дата и час на последна промяна, но администраторите могат да позволят съществуването на "гратисен период" преди това да се изпише.

За да изтриете публикация, кликнете бутона Изтрий след което OK от прозореца, който се появява Изтриване на публикацията?. Някои форуми може и да позволяват да изтриете теми или анкети, които сте създали, но бутоните за това обикновено са в дъното на страницата.

Стандартни Опции за Публикуване


Икона на публикация:
УдебеленКурсивПодчертанЗачеркнат|Греещ СянкаДвижещ се текст|Пре-форматиран текст Подравнен Вляво ЦентриранПодравнен Вдясно|Хоризонтална Линия|Размер на ШрифтаТип на Шрифта
Вмъкни FlashВмъкни ИзображениеВмъкни ВръзкаВмъкни Email Вмъкни FTP Връзка|Вмъкни ТаблицаВмъкни ред в таблицатаВмъкни колона в таблицата|СуперскриптСубскриптТеле-шрифт| Вмъкни КодВмъкни Цитат|Вмъкни Списък
Усмивчица Намигване Смотан Ухилен Ядосан Тъжен Шокиран Страхотен Ааа?
Мисля Изплезен Объркан Запечатани устни Нерешителен Целувка Плачещ


Икона на публикацията

Това падащо меню ви позволява да промените иконата по подразбиране за заглавието на темата така че да отразява настроението ви или целта на публикацията ви.

Bulletin Board Code

Bulletin Board Code (или BBC) е основният инструмент за форматиране и променяне начина по който изглежда публикацията ви. Макар да влияе на обикновения текст до голяма степен по същия начин, както всяка програма за текстонабор и форматиране на текст, основното поле Публикация/Съобщение не се държи по WYSIWYG начин (това което виждаш на екрана е това което ще виждаш след побликуването), така че трябва да прегледате предварително публикацията си ако искате да видите как ще изглежда след публикукването.

Пълната SMF Bulletin Board Code Документация/Описание е представена по-долу.

Усмивчици

Макар усмивчиците да изглеждат твърде капризни по същество, те могат да играят важна роля за поясняване на написаното по подобен начин както гласа ни и/или мимиките поясняват казаното. Както повечето софтуер за форуми, SMF осигурява стандартни изображения на усмивчици които могат да бъдат добавяни в публикации чрез кликване върху съответните иконки или с изписване на съответния код. Съществува и опцията не използвай усмивчици която е полезна в случаи, когато не желаете въведените комбинации от знаци които иначе биха се визуализирали като усмивчици да се конвертират в съответните изображения!

Пълното описание на SMF Усмивчиците е по-долу.

Функции и Вграждане (за начинаещи)

Преди да представим наличните BBC бутони и тяхното предназначение, нека видим как работят като си представим че искаме да публикуваме удебелен текст. Можем да започнем като кликнем бутона B (Bold/Удебелено) и въведем нашия текст между етикетите, които той създава, но понякога е по-практично най-напред да въведем текста, да го маркираме с мишка и тогава да кликнем желания бутон. И така, като напишем думата "текст", маркираме я и кликнем бутона 'B' трябва да се получи '[b]текст[/b]', което изглежда като текст когато се публикува или прегледа предварително. (NB Това не работи по този начин в Опера, където етикетите се вмъкват в края на съобщението.) Последващо маркиране на '[b]текст[/b]' и кликване върху бутона I (Italicized/Курсив) ще се получи '[i][b]текст[/b][/i]', което не само се визуализира като текст когато се публикува или прегледа предварително, но също и представя концепцията за вграждане, което означава че всеки нов етикет в случаи като този трябва да се вижда като ново "гнездо" съдържащо както оригиналния текст така и всякакви други етикети вече приложени към него.

Отбележете, че BBC етикети могат да бъдат и директно набрани и редактирани вместо да кликваме бутони за целта.

Допълнителни Опции

Долните опции може да се появяват по подразбиране в някои форуми, но да се намират в "сгъваем" панел (пробвайте да кликнете бутончето с плюс долу!) в други форуми:


+ Допълнителни Опции...
 Уведомявай ме за отговори.
 Връщане към същата тема.
 Не използвай усмивчици.
Прикачи:

Позволени видове файлове: doc, gif, jpg, mpg, pdf, png, txt, zip, xls, rar, jpeg
Максимален позволен размер на прикачен файл: 512 KB

натисни alt+s за да изпратиш/публикуваш или alt+p за да направиш предварителен преглед



Уведомявай ме за отговори

Маркирайте тази опция за да се абонирате за email уведомления по темата.

Връщане към същата тема

Маркирайте тази опция за да се върнете към темата (вместо към списъка с публикации) след изпращане на съобщение (NB можете да включите тази опция като предпочитана във вашия профил).

Не използвай усмивчици

Маркирайте тази опция за да попречите някои комбинации от символи в съобщението ви да изглеждат като усмивчици след побликуването.

Прикачени файлове

Ако е активирана, тази опция ви позволява да прикачите файлове към публикацията си по същия начин, по който правите това в email програми, така че просто трябва да навигирате до съответните файлове на компютъра ви преди да кликнете Публикувай. Можете да изтриете прикачените си файлове или да добавите още чрез редактиране/промяна на публикация, но моля, имайте предвид че:

  • Позволените видове файлове и размери са предварително зададени от администратора на форума.
  • Макар повечето форуми най-вероятно да са конфигурирани да показват прикачени файлове като част от публикацията, не е възможно да Прегледате предварително прикачени файлове, така че винаги трябва да достигнете и прикачите файловете от компютъра си преди окончателно да публикувате вашето съобщение.

Документация/Описание

SMF Bulletin Board Code

Бутоните, които са представени тук са от SMF темата по подразбиране и може да се различават в различните форуми.

Име на функцията Бутон Код Резултат Коментари
Удебелен Удебелен [b]Удебелен[/b] Удебелен *
Italics Italics [i]Курсив[/i] Курсив *
Подчертан Подчертан [u]Подчертан[/u] Подчертан *
Зачеркнат Зачеркнат [s]Зачеркнат[/s] Зачеркнат *
Греещ Греещ [glow=red,2,50]Греещ[/glow]
Греещ
Трите атрибута (напр. red, 2, 50) във функцията 'glow' са съответно цвят, сила и ширина.
Сянка Сянка [shadow=red,left]
сянка
[/shadow]
сянка
Двата атрибута (напр. red, left) във функцията 'shadow' са съответно цвят и посока.
Движение Движение [move]движещ се текст[/move] движещ се текст Непозволен XHTML код, но може да се ползва и с изображения!
Пре-форматиран текст Пре-форматиран текст [pre]Simple
  Machines
    Forum[/pre]
Simple
  Machines
						Forum
Запазва основно форматиране в текста в едноразряден шрифт.
Подравнен в ляво Подравнен в ляво [left]ляво подравнен[/left]

ляво подравнен

*
Центриран Центриран [center]центриран[/center]
центриран
*
Подравнен в дясно Подравнен в дясно [right]дясно подравнен[/right]

дясно подравнен

*
От дясно на ляво * [rtl]дясно на ляво![/rtl]
дясно на ляво!
Типична употреба при писане на арабски или иврит в документ на английски или български език.
От ляво на дясно * [ltr]ляво на дясно![/ltr]
ляво на дясно!
Типична употреба при писане на английски или на български език в документ на арабски или иврит.
Хоризонтална черта Хоризонтална черта [hr]
Хоризонтална черта
Размер на шрифта Размер на шрифта [size=10pt]размер шрифт[/size] размер шрифт *
Вид на шрифта Вид на шрифта [font=Verdana]тип шрифт[/font] тип шрифт Използвай предпазливо! Само шрифтове, които са инсталирани на компютъра на потребителя ще се виждат коректно!
Цвят на шрифта [color=Red]червен[/color] червен Изберете цвета от падащото меню.
Вмъкни Flash Вмъкни Flash [flash=200,200]
http://somesite/somefile.swf
[/flash]
http://somesite/somefile.swf Имайте предвид, че ако вмъкването на Flash е деактивирано от администратора, Flash файлът ще се вижда като обикновен хиперлинк както е показано тук. Двата атрибута във функцията 'flash' (където е приложимо) са съответно ширина и височина.
Вмъкни Изображение Вмъкни Изображение [img]
http://somesite/image.gif
[/img]
Вмъкване на изображения. Въведете ширина и височина за да промените размера на изображението.
[img width=48 height=48]
http://somesite/image.gif
[/img]
Вмъкни Хипертекст(текст като линк) Вмъкни Хипертекст(текст като линк) [url]http://somesite/[/url] http://somesite/ Вмъкване на хиперлинк. NB функцията 'url' отваря линка в нов прозорец, но ако използвате 'iurl' тогава линкът ще се отвори в същия прозорец.
[url=http://somesite/]
описание на сайта
[/url]
описание на сайта
Вмъкни Е-майл Вмъкни Е-майл [email]
someone@somesite
[/email]
someone@somesite Вмъкване на Email
Вмъкни FTP връзка Вмъкни FTP връзка [ftp]
ftp://somesite/somefile
[/ftp]
tp://somesite/somefile Вмъкване на FTP линк
[ftp=ftp://somesite/somefile]
описание на сайта
[/ftp]
описание на сайта
Вмъкни Таблица Вмъкни Таблица [table][/table] * Вмъкване на таблица. Използването само на етикет 'table' не води до смислен резултат.
Вмъкни ред в таблицата Вмъкни ред в таблицата [table][tr][/tr][/table] * Вмъкване ред в таблица. Използването само на етикет 'table' и 'tr' не дава смислен резултат.
Вмъкни колона в таблицата Вмъкни колона в таблицата [table][tr][td]
content
[/td][/tr][/table]
съдържание
Отбележете коректното вграждане на функции така че 'table' етикетите съдържаат 'tr' етикетите, като всеки от тях съдържа еднакъв брой етикети 'td'!
[table][tr][td]SMF[/td]
[td]Bulletin[/td][/tr]
[tr][td]Board[/td]
[td]Code[/td][/tr][/table]
SMF Bulletin
Board Code
Суперскрипт Суперскрипт [sup]Суперскрипт[/sup] Суперскрипт *
Субскрипт Субскрипт [sub]Субскрипт[/sub] Субскрипт *
теле-шрифт теле-шрифт [tt]теле-шрифт[/tt] теле-шрифт Monospace font (теле-шрифт).
Вмъкни код Вмъкни код [code]<?php phpinfo(); ?>[/code]
Code:
<?php phpinfo(); ?>
Вмъкване на програмен код. Използвайте винаги за да запазите формата на кода и да избегнете визуализирането му като BBC и/или усмивчици!
Вмъкни цитат Вмъкни цитат [quote]Цитат[/quote]
Quote
Цитат
Отбележете незадължителния атрибут 'author'.
[quote author=author]Цитат[/quote]
Quote from: author
Цитат
Като списък Като списък [list]
[li]SMF[/li]
[li]YaBB SE[/li]
[/list]
  • SMF
  • YaBB SE
Макар да можете да вмъкнете толкова позиции, колкото желаете, всяка от тях трябва да е оградена от коректен етикет за начало и за край. Можете да разкрасите списъка си със специални етикети за начало без етикет за край, но тази опция не дава валиден XHTML резултат.
[list]
[o]circle
[O]circle
[0]circle
[*]disc
[@]disc
[+]square
[x]square
[#]square
[/list]
  • circle
  • circle
  • circle
  • disc
  • disc
  • square
  • square
  • square
Абривиатура * [abbr=exempli gratia]eg[/abbr] eg Показва пълния текст на съкращението при минаване с мишка върху текста.
Акроним * [acronym=Simple Machines Forum]SMF[/acronym] SMF Показва пълния текст на акронима при минаване с мишка върху текста.

SMF Усмивчици

Усмивчиците представени тук са от стандартните усмивчици в темата по подразбиране в SMF и може да се различават в различни форуми.

Име Изображение (кликни за да вмъкнеш) Код (въведи за да вмъкнеш)
Усмихнат :)
Смигащ ;)
Смахнат :D
Ухилен ;D
Ядосан >:(
Тъжен :(
Шокиран :o
Страхотен 8)
Huh ???
Roll Eyes ::)
Изплезен :P
Объркан :-[
Заключени уста :-X
Нерешителен :-\
Целувка :-*
Плачещ :'(

Моля отбележете, че не всички показани кодове ще се визуализират коректно, ако го няма интервала/спейса преди кода.